Beweging is gezond dat wist je vast allang?!

Hoeveel bewegen is dan gezond?

De beweegnorm

De gezondheidsraad heeft hier beweegrichtlijnen voor gemaakt. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op een analyse van een al bestaand onderzoek, naar de gezondheidseffecten van bewegen. De analyse toont aan dat bewegen verschillende gezondheidsvoordelen heeft. En laat zien dat langdurig  stilzitten een negatief effect heeft op de gezondheid.

Beweegrichtlijnen voor volwassenen en oudere

  • Bewegen is gezond maar meer bewegen is beter;
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreidt over diverse dagen. Langer, vaker en intensiever bewegen levert extra voordeel;
  • Doe minstens 2x per week aan spier en botversterkende activiteiten, voor oudere gecombineerd met balans oefeningen;
  • Voorkom veel stilzitten!

Beweegrichtlijnen voor voor kinderen (4-18 jaar)

  • Bewegen is goed maar meer is beter;
  • Doe minstens een uur aan matig en/of intensieve inspanning. Langer, vaker en intensiever bewegen levert extra voordeel;
  • Doe minstens 3 x per week aan spier en botversterkende activiteiten;
  • Voorkom stilzitten!

Intensiviteit van bewegen

sporten en bewegen kan met verschillende intensiteit. Hardlopen kost meer inspanning dan wandelen en traplopen is meestal intensiever dan yoga. Intensiteit is te verdelen over licht, matig en zwaar.

  • Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of bijvoorbeeld yoga
  • Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden.
  • Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).

Spier en botversterkende oefeningen

In de richtlijnen is opgenomen dat kinderen drie keer per week aan bot- en spierversterkende activiteiten moeten doen. Volwassenen en ouderen moeten dit twee keer per week doen, waarbij voor ouderen geadviseerd dit te doen in combinatie met balansoefeningen.

  • Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
  • Spierversterkende activiteiten (krachttraining of de combinatie van kracht- en duuractiviteiten) omvatten activiteiten om kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Voorbeelden zijn krachttrainingsoefeningen met eigen lichaamsgewicht en duuractiviteiten als fietsen en zwemmen.
  • Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de
  • balans terwijl iemand staat of beweegt, zoals op één been staan of een voorwerp van de grond oprapen. Maar denk ook aan yoga, ballet, TaiChi, of turnen.


Outdoor training

Je hebt besloten dat je meer wil bewegen, je wilt je fitter voelen, beter in je vel voelen, doelen behalen, sociaal contact, uithoudingsvermogen verbeteren of misschien heb je wel een andere hele goede reden dat je in beweging wil komen.
Super goed! Want bewegen is heel gezond.

HIIT & Booty workout

Iedere maandag en woensdagavond van 19:30 tot 20:30 uur organiseer ik
outdoor trainingen. Op maandag een HIIT (High Intensty Interval Training) / circuit training. De training maakt je sterker op het gebied van kracht en
uithoudingsvermogen. Iedereen kan meedoen aan deze les of je nou net begint of al een tijdje bezig bent. Voor ieder niveau is er voldoende uitdaging.
Woensdag is bootyday beter bekend als BBB (Billen, Benen en Buik). De training is gericht op het sterker maken en het creëren van een beter vorm in de benen en billen en het krijgen van een ijzeren core. Gegarandeerd strakke en sterke benen, billen en buik.

Fit&Fun

Trainen is goed voor je maar het moet natuurlijk ook leuk zijn! We trainen op lekkere beats dat zorgt voor arbeidsvitamine. Op de trainingen is iedereen welkom jong/oud met ervaring zonder ervaring, man of vrouw en juist dat maakt dat er naast hard werken ook veel gelachen wordt. Trainen zonder plezier is bij ons in de groep een, no go!

Train je liever vanuit huis? Boek hier je online les!

Booty trainingsschema